Szegedi Gábor

Szabadúszó tanár és kutató vagyok. A BME által alapított Két Tanítási Nyelvű Gimnáziumban tanítok angolt és nemzetközi politikát, emellett a brnoi Masaryk Egyetem szexualitástörténet kutatóprojektjében dolgozom történészként. Öt évet dolgoztam politikai elemzőként a budapesti Ausztrál Nagykövetségen, egy-egy évet dolgoztam/kutattam Brüsszelben, Berlinben és Bécsben. Körülbelül öt éve foglalkozom a szexualitás történetével, a Közép-európai egyetemen 2014-ben szereztem doktori fokozatot, a témám a magyar huszadik századi házassági tanácsadás, illetve a szexuális felvilágosítás története volt. Kutatási témáim közé tartoznak még a faji alapú szexuális diszkrimináció, illetve a szülés intézményesítésének története.

1. Mi mozgat, mi visz előre az életben?

Most a közösségben létezés érdekel a legjobban. Milyen módokon lehet teret adni az együttlétünknek? Hogyan lehet feloldani az egyéni szabadság és függetlenség, illetve a valahová tartozás és a másokért vállalt felelősség dilemmáját. Hogyan tudunk úgy társulni önként, hogy ne érezzük azt, hogy cserébe fel kell adnunk saját értékeinket? Hogyan tudjuk tágítani saját korlátainkat azzal, hogy új módokon közelítünk másokhoz és hogy másképp tekintünk saját összetettségünkre?

Walt Whitmannel szólva (Ének Magamról – Gáspár Endre fordítása):

Ellentmondok magamnak?
Jól van hát, ellentmondok magamnak,
(Én nagy vagyok, sokaságok vannak bennem.)

A Love Café nagy kihívás és lehetőség minderre, már most úgy érzem, hogy rengeteget tanultam. 

2. Mi foglalkoztat most a legjobban a szexualitással kapcsolatosan?

A család és a szerelem fogalma. Hogyan lehet megtalálni az együttélésnek azt a formáját, amitől az hosszú távon kiegyensúlyozott, stabil, működőképes mindenki számára? Miért akadoznak a domináns családmodell fogaskerekei és vajon működhetnek-e jobban az alternatívák? Mit mond nekünk ma az, hogy „ásó, kapa, nagyharang”? Mitől lesz az ember “szerelmes” és hogyan tud elvonatkoztatni a szerelemmel kapcsolatos ideológiai elvárásoktól?

3. Mi az a szexuális tévhit, amit a leginkább szeretnél eloszlatni?

Hogy a férfi és a nő testi különbségei miatt lelkileg is különbözik eleve. Hogy azért babázik a kislány, mert őt a dömper nem is hozza lázba, és nem azért, mert azt adnak a kezébe és mert arra bólintanak rá. Hogy azért van sokkal több férfi vezető, mert el kell ismerni a férfiak egész egyszerűen alkalmasabbak a logikus gondolkodásra. Hogy a nők a Vénuszról jöttek a férfiak pedig a Marsról (nem pedig egy helyről, a Földről, minekutána sokkal hasonlóbbak mint azt hinni merjük).

4. Mesélj el egy lényeges pillanatot/eseményt a szexualitásoddal kapcsolatban.

Amikor egyszer csak azon kaptam magam, hogy nem érdekel, hogy mi “számít férfiasnak” és mi nem. Nem tudom megmondani a pontos dátumát, de valamilyen szinten aha-élmény volt, hogy már nem akarok megfelelni az elvárásoknak és hogy ezért a nőiességet is tudom más fényben nézni.

5. Melyek a szerelem összetevői?

Nem tudnám megmondani. Mi játszódik le a fejemben akkor, amikor azt mondom “szeretlek” és ezzel szemben mit gondolsz róla te, aki hallod? Ha én azt mondom, intimitás, vajon más is ezt mondaná-e? És ha esetleg ugyanezt mondja, vajon ugyanazt értjük alatta? Azt is mondhatnám, hogy olyan a szerelem mint az identitás: szerelem az, amit annak gondolok. De kérdés, hogy lehet azt egyáltalán tudni, hogy szerelmes vagyok? Vagy az csak utólag érződik, a fájdalom erejéből?