Fábián Elza

Pszichológia szakon végeztem az ELTE-n 2014-ben. A Psyholucia kft. szexológus tanácsadó képzését 2013-ban fejeztem. Vezettem női szexuális önismereti csoportot, tartottam szexuális nevelést középiskolában. A PATENT Egyesületnél önkéntes bíróság monitorozó voltam 4 hónapot. Felelősségemnek érzem, hogy nem csak szakmai környezetben, de a mindennapi életben is tudjam képviselni a szexualitással kapcsolatos értékeimet, és fontosnak tartom, hogy kellő szerénységgel, nyitottsággal meg tudjak hallgatni másokat.

Mi mozgat, mi visz előre az életben?

Most éppen a függetlenségre való törekvés. Később nem tudom.

Mi foglalkoztat most a legjobban a szexualitással kapcsolatosan?

Az idei szokásos nudista strandos nyaralásom óta a meztelen testhez való viszonyunk, a nem szexualizált környezetben történő meztelen lét foglalkoztat leginkább. Számomra nagyon fontosak azok a pillanatok, amikor meztelen lehetek a világban.

Ami pedig mindig is foglalkoztatott, azok a szexuális fantáziák, és titkok, amiket magunkkal hordunk. Éjszaka sokat álmodó, és nappal sokat álmodozó vagyok. Nagyon érdekesnek találom azokat a helyzeteket, érzéseket, amiket félig tudatosan, vagy akár alvás közben magamhoz társítok. Időnként ezek a fantáziák, álmok a legjobb reprezentácói annak, hogy éppen hogyan érezzük magunkat a bőrünkben.

Mi az a szexuális tévhit, amit a leginkább szeretnél eloszlatni?

Nagyon sok mítoszt szétoszlatnék. Alapvetően azt, hogy léteznek nemi különbségek a szexben. Szerintem ebből a tévhitből születik sok másik olyan, ami miatt végül nem a magunkra figyelés, vagy a másikra figyelés vezet bennünket, hanem az, hogy a “férfiak olyanok, a nők pedig ilyenek”.

Mesélj el egy lényeges pillanatot/eseményt a szexualitásoddal kapcsolatban.

Szerintem, mint ahogy a személyiségemben is, a szexualitásomban is meghatározó, hogy apukámmal nőttem fel. Ami fiatalabb koromban gyakran hátrányként éltem meg, azt ma már ajándéknak látom. Az, hogy a “női szerepeket” apukámon keresztül ismertem meg, úgy érzem egy fajta nyitottságot ajándékozott nekem. Vagyis egy olyan személlyel azonosultam, aki minden féle szerepet szerénységgel is tisztelettel vitt. Így nem arra figyelek, hogy mint nő rám milyen szabályok vonatkoznak, hanem arra, hogy én hogy érzem magam a bőrömben.

Szerinted mik a szerelem összetevői?

Szerelem lehet a bizalom, a testiség, a kötődés, az egyedül léttől való félelem, egy különös kapocs, egy ember, két ember, három ember, függőség, önismeret, szabadság, szex, mindennapok, közös múlt, közös jövő, puhaság… Szerintem sok külön féle kötődést érez az ember szerelemnek. Attól függ éppen hol van ez életben.