Kortárs Család 3: Gyermektelenség

Időpont: 2016.04.29 - 19:00

Helyszín: Közkincs Könyvtár, Astoria, Budapest

060813time1Gyermektelenség!

Vagyis  beszélgessünk arról, amiről igen-igen sokan, és nem csak a sajtóban vagy épp a parlamentben, hanem egymás közt is:

Hogy miért nem “vállalunk gyereket”? Egyáltalán milyen elgondolásokat takarnak a szülőségről vagy a nemszülőségről a különböző elnevezések?

Mi az oka annak, hogy akinek gyereke lesz, az később szül, mint mondjuk 25 éve. Hogy miért akar valaki és miért nem akar valaki gyereket, illetve ha akar, akkor miért nincs?

Rengeteg kérdésünk van, de biztos nektek is. Ha gondoljátok, küldjetek nekünk sok-sok kérdést, illetve történetet a

lovecafebudapest@gmail.com

emailcímre. De ha elhozzátok április 29-én a kérdéseiteket és a történeteiteket, annak is örülünk.

Velünk lesz Szalma Ivett, aki szociológus kutatóként foglalkozik a témával, és tágabb társadalmi összefüggésekre is rá tud majd rávilágítani. Alább röviden róla, illetve egy rövidebb cikkét olvashatjátok itt:

 

profil

Szalma Ivett a Budapesti Corvinus Egyetem Szociológia Doktori Iskolájában szerezte meg a PhD fokozatát; disszertációját az első tartós párkapcsolat kialakításáról és a szülővé válásról írta. Jelenlegi kutatási területei a gyermekvállalás meghatározó tényezői, a gyermektelenség jelensége, a homofóbia mérése, valamit a leszbikus és a meleg párok általi örökbefogadás.

Korábban dolgozott a Magyar Tudományos Akadémia Szociológia Intézetében és az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézetben is, jelenleg a Budapesti Corvinus Egyetem Szociológiai Doktori Iskolájának a vendégoktatója és a Swiss Foundation for Research in Social Science Intézet (FORS) munkatársa.

Emellett a Magyar Szociológiai Társasag Családszociológiai Szakosztályának is az elnöke.

Gyermektelenséggel kapcsolatos kutatásait a  Családok és társadalmak: Változó családok és fenntartható társadalmak – szakpolitikai háttér és sokszínűség az életutak és a generációk mentén (Families and Societies – Changing Families and Sustainable Societies: Policy Contexts and Diversity over the Life Course and across Generations, URL1)” című nemzetközi kutatási együttműködésnek a keretében kezdte el vizsgálni.

 

Bookings no longer allowed on this date.