Jobb szülővé tehet-e a poliamoria?

Love Cafe | 2016.03.21 |

Újabb beszámoló egy poliamor családról, ismét Vitrai Sára fordításában. A cikk eredetiben itt olvasható.

Ahogy a poliamoria – vagyis az az elképzelés, miszerint az ember képes egyszerre több mint egy embert szeretni – egyre inkább elterjed az amerikai köztudatban, a poli szülők a tudatlanság és az előítéletek újabb áradatával találják szemben magukat. Azok, akiket születésüktől fogva arra neveltek és készítettek fel, hogy szexuális monogámiában éljenek, gyakran feltételezik, hogy a nem-monogám szülők szexuális deviánsok, akik elhanyagolják, esetleg még bántalmazzák is gyermekeiket. A legjobb esetben is azt gondolják, hogy a poliamoria iránt érdeklődő párok tönkre fogják tenni házasságukat, végül majd elválnak, és szétzilálják a családot.

 
Gracie X, író, színésznő, a “Wide Open” (Tárva-nyitva) című könyv szerzője egyike azoknak a poliamor szülőknek, akik próbálják ezeket a tévhiteket eloszlatni. „Az emberek azt feltételezik, hogy ha megszegsz egy szabályt, akkor mindegyiket meg fogod szegni”, mondta Gracie egy a Polyamory Diaries-nek (Poliamoria Naplók) mostanában adott interjújában. „Elvesztetted az önuralmadat, és ez a gyerekeken csattanhat – gondolják. Egy másik ehhez kapcsolódó feltételezés az, hogy mivel a szexualitás a fő prioritásunk, ezért hanyag szülők vagyunk. Ezek közül egyik feltételezés sem igaz.”

 
Gracie húsz évnyi házasság után döntött úgy, hogy eljött az ideje, hogy kinyissa a házasságát. Szerinte az, hogy több embert szeret és több szexuális partnere van, jobb anyává tette. És az, hogy egy fedél alatt négy felnőtt neveli a gyermekeit, lehetőséget adott a gyerekeinek arra, hogy megtapasztalhassák, milyen „törzsben élni” – ez egy olyan élmény, ami az emberiség nagy részének már több ezer éve kimarad az életéből.


photo10

A boldog háziasszony

„Anyukám – egy divatos díva a ‘Man Men’ korszakból – egyedül nevelt engem. Kétszeresen elvált, kissé megkeseredett volt, de rezzenéstelen arccal közölte velem, hogy ’A szex az egyetlen olyan dolog, amivel egy férfi boldoggá tehet.’ A női orgazmus számára a büszkeség és a lázadás eszköze volt, ő így volt feminista. ‘Az egész világ arra van berendezkedve, hogy a férfiak kielégülését szolgálja; tenned kell érte, hogy kielégítsenek téged.’” – írja Gracie a blogján. Gracie megfogadta édesanyja tanácsát, (és továbbadta a lányának). Szexuálisan kielégületlen anyaként tudta, hogy ki kell elégítenie a szükségleteit ahhoz, hogy a lehető legjobban eleget tudjon tenni gyermekei igényeinek. Mélységesen szerette a férjét, nagyon jól összeillettek szülőként és élettársként – neki csupán több szexre lett volna szüksége, és nem akarta ezért megcsalni a férjét vagy elválni tőle. Így hát úgy tett, ahogy minden őszinte ember tenne, és elmondta a férjének, hogy mit szeretne – egy másik férfit.

 
„Pár évvel ezelőtt kezdtem el úgy érezni, hogy szeretnék egy szeretőt”, írja Gracie. „Hank és én a legjobb barátok voltunk. 25 éve voltunk házasok. Imádtam a gyerekeinket és a közös családi életünket. A kapcsolatunk azonban inkább hasonlított élettársi, mintsem szeretői kapcsolatra.”

 
Egy idő után Gracie és a férje egyaránt szeretőkre leltek, átépítették a házukat ikerházzá, és beköltöztették kedveseiket. Gracie és a második számú férj lakott a ház egyik felében, az első számú férj, Hank és az ő barátnője pedig a ház másik felében. A négy szülő közösen nevelte a négy gyereket – Gracie két gyermekét és az új férje két gyermekét. Ez volt az ő verziója arra, hogy mint a mesében „boldogan éltek, amíg meg nem haltak”. Egyben tudta tartani a családját, miközben új életet lehelt a saját és a férje szexuális életébe.

 
„A mi kultúránkban ellentmondásnak tűnik egyszerre előtérbe helyezni a szexet és a jó gyereknevelést”, mondja Gracie. „A kultúránk különösen erősen bírálja azt az anyát, aki a házasságán kívül keres szexuális kielégülést.” De állítása szerint a több orgazmus több energiát adott neki, hogy jelen tudjon lenni a gyermekei életében. „A gyerekek nem tudnak eleget tenni a felnőttek igényeinek”, mondja Gracie. „Ám a szülők néha mégis a gyermekeikre támaszkodnak az igényeik kielégítésében, és ez nem egészséges.”

photo6

„Az Újdonsült Familia Kft”

Gracie azt írja, hogy „újdonsült szexuális energiáim mellett a választott családom érzelmi és testi energiatöbbletet ad nekem, amit a gyerekeimre fordíthatok.” Egy háztartás négy felnőttel azt jelentette, hogy négy fizetésük volt, négyen végezték a házimunkát, és ezért négy felnőtt tudott pozitív hozzáállással figyelni a gyerekekre, mert nem voltak túl fáradtak. Ez azt is jelentette, hogy a gyerekek kiegyensúlyozottabb világképet alakíthattak ki, mivel négy különböző képességekkel rendelkező és különböző nézőpontot képviselő felnőtt vette őket körül. Hank barátnője, Valerie szerette kirándulni vinni a gyerekeket, míg Gracie szívesen segített az írásban, fogalmazásban (nemrég írt egy darabot a fiával). Hank, aki építész, segített a gyerekeknek berendezni a szobájukat és bútorokat venni a házba. Oz sakkozott velük és matek feladatokat oldottak meg együtt.

 
„Mi mind szeretettel teli és okos emberek vagyunk. Mind különböző képességekkel vagyunk megáldva. Tavaly az egyik gyerekemnek segítségre volt szüksége az egyik tantárgyban. Olyan büszke voltam a különleges családomra: Az egyik szülő felismerte, hogy a gyermekünknek nehézségei támadtak, egy másik kidolgozott egy tanulási ütemtervet, egy harmadik elvitte a gyereket orvoshoz, hogy megtudjuk, hogy a látásával van-e gond; a negyedik szülő pedig gondoskodott arról, hogy a gyerek mindeközben kreatív tanulós játékok segítségével jól érezze magát. Ha ez nem olyan, mint a legjobb fajta faluközösség, akkor nem is tudom, mi lehetne az.”

 
Ezen kívül Gracie szerint a poli szülők sok esetben különösen jók a kommunikációban. Ahhoz, hogy az ember sikeres legyen egy poli kapcsolatban, rá van kényszerülve, hogy sok mély érzelmi problémán rágja át magát, és ehhez muszáj megtanulnia jól kommunikálni. A egyik népszerű kommunikációs eszköz poli körökben az EMK, vagyis az Erőszakmentes Kommunikáció, amely módszer azt hangsúlyozza: az ember fogadja el a negatív érzéseit, és üljön felettük egy kicsit, mielőtt megpróbálná meghatározni, hogy milyen kielégítetlen igények idézték elő ezeket az érzelmeket és mielőtt megpróbálná megoldani őket partnereivel. A módszer kulcsa az, hogy a negatív érzelmeket megélő személy felelősséget vállaljon érzéseiért, ne hibáztasson értük másokat; az a fél pedig, aki meghallgatja őket, ítélkezés nélkül figyeljen. Gracie szerint ez a készség – azzal a poliamor emberek által általában elfogadott meggyőződéssel együtt, hogy senki sem a tulajdonuk, (még a gyermekeik sem) – elősegítette a bizalom és a nyílt kommunikáció kialakulását a gyerekeivel való kapcsolatában. Gracie sok olyan poli szülőt ismer, akik nem félnek a tinédzsereiktől. „Nem rémíti meg őket annyira, hogy valakinek saját tere és igényei vannak. Senkit sem tartanak az életükben szereplő emberek közül a tulajdonuknak, és azt hiszem, a tinédzserek ezt különösen értékelik.”

A baráti „válás”

Négy év együttélés után Hank barátnője, Valerie úgy döntött, hogy szeretné, ha kettejüknek saját, külön lakhelyük lenne. Így néhány kilométerrel arrébb költöztek az utcában. Ugyan a különköltözést sokan a kapcsolat kudarcaként értelmeznék, Gracie a lehető legjobb megoldásnak tartja. Hankre még mindig családtagként tekint, és mint élete egyik nagy szerelmére; még mindig képes nagyon barátságos körülmények között együtt nevelni vele a gyerekeket, és odavan az örömtől, hogy mindketten kaptak egy második esélyt az erotikus szerelemre.

 
“Egy házasság sikerét abban lehet mérni, hogy a társad mennyit segített neked a fejlődésben, hogy jobb emberré válj, nem abban, hogy milyen hosszú ideig voltatok együtt, vagy hogy mennyi ideig kívántátok egymást szexuálisan”, mondja Gracie. Szerinte a gyerekeknek biztonságot ad, hogy tudják, még mindig mennyire szereti a vér szerinti apukájukat – ennek az érzésnek a kifejezése a legtöbb elvált monogám pár számára társadalmilag elfogadhatatlan.
Gracie könyve a “Wide Open” (Tárva-nyitva), blogja és videói megtalálhatóak az alábbi címen: GracieX.com.

 

Vélemény, hozzászólás?

  • A tulélés az alap ,minden élő amint engedélyt kap pld.megtermékenyítéssel az élethez egyfajta kényszer hatására élni kezd.Alapvető elv ,hogy teljes,kész -ként jövünk a világra.A kezdeti szakaszban nagyon sérülékeny minden élő,óvni,biztatni, segíteni kell,hogy erösödjön.Ebben az értelemben a közösségi életforma elö ny,Grace nak müködik ez a komunaszerű valami,ez nem képzettség,oklevél kérdése,sokkal inkabb érzelmi és etikai érettségé.A mai jellemóriások akik gyengéd,szerető képesség nélküli szülők termékei nem sok eséllyel tudnak a fenti felállásban megfelelően létezni-sok sérülés és fájdalom lehet benne.A történelem az egyház és a magántulajdon istenítése révén es a pénz mint csereeszköz elterjesztése az embereket,és az egyházat .-atúlélés szempontjából fontosnak vélt vagyon egybenmaradása érdekébe a monogámiára’,meg a papokat cölibátusra biztatta.Az un. fogyasztói társadalom a fenti elképzelést nagyon szük rétegnek tesz életszerüvé-a csöveseknek -akiknek nincsen vagyonuk,és a felső tízezernek,akik rendelkeznek olyan anyagi háttérrel ami akár több gyerek felneveléséhez elég.Az hogy minél több emberi kapcsolatban áll egy ember,nagyban meghatározza az életszemléletét,fejlődését.A mai magyar oktatási rendszer még nem teszi lehetővé a fenti elv terjedését,ugyanakkor tudom,hogy ha valaminek itt az ideje,megérett az megjelenik,elterjed.